Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Η ηλεκτρική σκούπα, η μικροβιοφοβία και τα ακάρεα!

Πριν λίγες ημέρες στο σπίτι μου ήρθε ένας φίλος ο οποίος εργάζεται σε μια εταιρία που προωθεί ηλεκτρικές σκούπες. Το βασικό επιχείρημα που προβάλλει η εταιρεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τη χρησιμότητα της συγκεκριμένης σκούπας, είναι οτι ρουφά μεγάλο ποσοστό σκόνης καθώς επίσης  όλα σχεδόν τα ακάρεα που βρίσκονται μέσα στα στρώματα και τους καναπέδες. Υποστηρίζει μάλιστα οτι τα ακαρεα είναι πολλές χιλιάδες μέσα σε ένα στρώμα και  μπορούν να εισέλθουν στο αναπνευστικό μας σύστημα καθώς ξαπλώνουμε, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ζημιές στην υγεία μας απο τα περιττώματά τους, τα οποία, όπως ισχυρίζονται, είναι πολλά και μεγάλα σε σχέση με το μεγεθός τους! Και εδώ έρχεται το ερώτημα, την απάντηση του οποίου θα ψάξω μέσω της φυσικής, και συγκεκριμένα μελετώντας τις κλίμακες μεγεθών.



Απόσπασμα απο το wikipedia.

Είναι το πιο ποικιλόμορφο από τα αραχνοειδή και ενώ το τσιμπούρι φαίνεται εύκολα, ένα άκαρι γίνεται δύσκολα ορατό με το ανθρώπινο μάτι καθώς έχει μέγεθος μικρότερο, συνήθως, από ένα χιλιοστό του μέτρου. 
Το μικροσκοπικό άκαρι Lorryia formosa

Το ερώτημα λοιπόν που γεννάται είναι: Πώς μπορεί ένα τόσο μικρό πλασματάκι , μαζί και τα περιττώματά του, να μου κάνει ζημιά, την ώρα μάλιστα που αναπνέουμε πολύ μεγαλύτερους κόκκους σκόνης και τόσους άλλους ρύπους;
Χωρίς να είμαι φυσικός, αλλά γνωρίζοντας λιγάκι απο τον τρόπο σκέψης των φυσικών, προσπάθησα να φανταστώ τις κινήσεις ενός ακάρεου μέσα στον πνεύμονά μου. Έστησα ενα ξεκάθαρο (θέλω να πιστεύω)  σκηνικό με σταθερούς και ευδιάκριτους πρωταγωνιστές:
α) ακάρεα
β) πνεύμονας
γ) μεμονωμένες κινήσεις α
δ) μεμονωμένες κινήσεις β
ε) αλληλεπιδράσεις κινήσεων α-β

σκόρπιες, αρχικές σκέψεις και υποθέσεις 
Για να εξάγω ένα αποτέλεσμα, πρέπει να σκεφτώ αρκετά. Δεν είναι εύκολο. Σκέφτομαι τον καπνό του τσιγάρου, και τη ζημιά που προκαλείται σταδιακά στον πνεύμονα. Άραγε η ουσία του τσιγάρου είναι πιο  μικρή σε μέγεθος απο τα ακάρεα; Δεν ξέρω. Με μια πρώτη θεώρηση, πιστεύω οτι τα ακάρεα δεν μπορούν να μας κάνουν ζημιά επειδή είναι πάρα πολύ μικρά σε σχέση με άλλα πράγματα που μπαίνουν στο αναπνευστικό μας σύστημα και τα οποία φιλτράρονται εκεί μέσα. Αν όμως ρίξω μια πολύ μικρή σταγόνα ισχυρό  δηλητήριο σε ένα ποτήρι νερό, οι συνέπειες στην υγεία  μου θα είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με το αν ρίξω ένα φλυτζάνι χώμα και το πιω αφού το ανακατέψω. Γιατί άραγε; Φτάνω λοιπόν σε μια άλλη υπόθεση, η οποία φαίνεται πως με οδηγεί στον κλάδο της χημείας. Αλληλεπιδράσεις ουσιών. Για να μπορέσω να συλλάβω έστω το πλαίσιο μέσα στο οποίο λαμβάνει χώρα η αλληλεπίδραση, ξαναγυρνώ στο σκηνικό της φυσικής που έστησα, με τους πρωταγωνιστές και τα 5 βήματα. Να λοιπόν που η φυσική φαίνεται οτι ακόμα κι αν δεν μου δίνει σαφή, ευθεία απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα, με βοηθά να μεταβώ σε άλλους κλάδους , σπρώχνοντας την προσπάθεια κατανόησης φαινομένων που αφορούν την καθημερινότητά μου. Τώρα λοιπόν μου είναι πιο εύκολο να αντιληφθώ το γιατί υπάρχουν κάποιοι που λένε οτι τα ακάρεα προκαλούν αλλεργική αντίδραση και ασθένειες. Η εταιρεία δεν ανάφερε τίποτα για αλλεργικές αντιδράσεις, παρά μόνο για εισπνοή των βρωμερών ακάρεων , ποντάροντας στην αηδία των θεατών. Μήπως λοιπόν θα πρέπει να βάλει στο παιχνίδι του promotion και το κομμάτι της Φυσικής; Λέω εγώ τώρα....












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου